Izgubljeni cinizem

Že več kot tri mesece me žre, ker sem 17. junija zamudil zadnjo priložnost, da moj cinizem prenesem na blog. Se sprašujete kaj se je zgodilo tistega dne? 11. september za Slovenijo. Ministrstvu za delo in Ministrstvu za javno upravo je uspelo strpati v dvorano bivšega WTC 500 direktorjev, računovodij in kadrovikov iz socialnih zavodov in jim predstaviti katastrofalni zmazek sindikatov in Ministrstva za javno upravo, ki se imenuje nov plačni sistem. Takrat sem protestno zapustil dvorano, v kateri so sedeli zmedeni direktorji, ki so razumeli le to, da zaradi plačnega sistema ne bodo šli na dopust. No sedaj je že popolnoma jasno, da so ravno toliko razumeli tisti, ki so plačni sistem pripravljali (in so kljub vsemu šli na dopust).

 

Tistega dne sem bil odločen, da na blog napišem HOSPITALIZIRAJTE VIRANTA. Vidite to bi bil naslov, NE PA IZGUBLJENI CINIZEM. In zakaj se žrem? Ker je moralo miniti dva meseca, da so to napisali drugi namesto mene.   

 

Danes mi ne pomaga niti to, da se mi je nekdo pohvalil, da je tako direkten kot jaz ali pa da mi je mlada dama predvčerajšnjim rekla, da ceni moj cinizem. Brez cinizma se trudim z vsako besedo in mislijo posebej.

 

Katastrofa. Ljudje so začeli ceniti moj cinizem in neposrednost, celo »zaključke« so mi prepustili na Slovenskem forumu ponudnikov storitev za invalide. Skratka postal sem konstruktiven. Pa ne da tega mnogokrat ne poizkušam, le koristi od tega skorajda ni.

 

Sobota je, ko kupim tako Delo, kot Dnevnik zaradi prilog. Obvezno preberem kar napiše Franček. Tudi danes je. Pred časom sem pri pospravljanju našel orumenele liste Skice programa dela katedre za socialistično ekonomijo, ki ga je on napisal v imenu najine Katedre. Bilo je pred skoraj sto leti, ali pa malo manj. Takrat je bilo usmerjeno proti potrošništvu, ki ga je omogočala takratna Kavčičeva liberalna vlada in bi se nam ga danes zdelo smešno tako poimenovati, v resnici pa je bilo samo manjšega obsega, vsebinsko pa ni bilko nič drugačno. In kaj pravi Franček takega, da sem odprl računalnik? Socialne storitve so storitve prihodnosti. Ali bo to kdo prebral. Na forumu sem nekajkrat ponovil, da je gospodarske kriza čas za nove izzive na področju storitev za invalide. Kakšne neki?

 

Po mailih kroži šala o tem, za kaj naj Američani porabijo 1000 $, ki jih bodo prejeli iz proračuna za vzpodbujanje gospodarstva, da bodo ti dosegli svoj namen. Za prostitucijo in pivo. Kakršni koli drugi nakupi bodo namreč spodbujali le Kitajsko gospodarstvo. Nekaj podobnega velja tudi za Slovenijo. Nič ne bo narobe če bo Karel vsakemu Slovencu za Božič nakazal po 1000  € ( in ne samo upokojencem) saj bi s tem začel uvajati univerzalni temeljni dohodek, ki bi opolnomočil socialno šibke državljane (med njimi predvsem manjzmožne) in vzel moč državni upravi. Seveda pa bi moral ob tem Franci poskrbeti, da ta denar ne bi šel le za prostitutke in pivo, v nobenem primeru pa ne za Kitajce. Pardon za tiste na Kitajskem.

 

Kako to storiti? Preprosto. O tem, da se stara Evropa in z njo Slovenija ni več nobenega dvoma. Kdo bo poskrbel za nas stare, od katerih jih bo zelo velik odstotek invalidnih? Nekdo bo moral nuditi različne vrste pomoči, pripomočke, nego, bivanje itd. Storitve za stare in manjzmožne so ene od tistih, ki jih ne bomo ukinjali, temveč le še povečevali. To bo zahtevalo nova delovna mesta. Kljub Lizbonski strategiji, ne moremo od odpuščenih delavcev iz Beti, IUV in še kje pričakovati, da bodo delali magisterije in dodajali novo vrednost v industriji, ki je več ni. Lahko pa dodajajo novo vrednost k kvaliteti življenja manjzmožnih in starejših. Tudi 1000 brezposelnih socialnih delavcev bo lahko zanje delalo individualne življenjske načrte, plesalo trebušne plese in organiziralo praznovanje 100 letnic. Prejemnikom Karlove Božičnice je treba omogočiti, da le to porabijo za storitve za stare in manjzmožne. To pa žal v tem trenutku ni možno, saj država limitira ceno in obseg storitev. Ali ima Karel ali pa katerikoli drugi, ki bo prevzel Ministrsvo za delo, toliko pameti in poguma, da bo na eni strani povečal socialne transfere in na drugi strani omogočil, da se ti porabijo v socialnem sektorju? Ali lahko Karel opusti cinizem in postane konstruktiven?

 

In kakšna bo nadaljnja usoda Božičnice potem ko pride v socialni sektor? Najverjetneje jo bodo dobili kar  Kitajci, saj bodo ti prej ali slej edini, ki bodo pripravljeni negovati stare Slovence. Še tistih nekaj Slovencev (rojenih ali naturaliziranih) pa bo v drugem krogu kupilo Kitajske izdelke. Tako kot prostitutke v ZDA. V najboljšem primeru jih bo nekaj pobrala davkarija, kakšen evro pa bo ostal na transakcijskem računu in bodo banke z njim servisirale domače investicije.

 

Vse pa bo delovalo le pod dvema pogojema. Karel bo moral denar nakazati državljanom in ne institucijam in Virant, no on hvala bogu ne bo več minister, novi pa, mora takoj ukiniti plačni sistem.

 

In kje je tu socialni sektor in njegov odgovor na izzive gospodarske krize? V mišji luknji. Vse vlade, zadnja pa še posebej,  so poskrbele, da ni imel nikakršne avtonomije, ki bi mu dovoljevala podjetniško obnašanje in ustvarjanje novih storitev, Virant pa mu je s plačnim sistemom zadal smrtni udarec. Na področju Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, so se zbudili že vsi, ki bi radi prerazporejali BDP. Upokojenci, sindikati (brezposelni pridejo na vrsto prihodnje leto) le o socialnem sektorju ne govorita ne vlada ne sektor sam. Ne samo, da nima pretiranih intelektualnih potencialov, da je slabo organiziran in prestrašen, temveč tudi to, da sedi na okopih in varuje svoje položaje. Očitno se bo prisiljen reorganizirati le s spremembo načina financiranja. Z uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka in individualnim financiranjem. Če tega vlada ne bo uspela uvesti, potem bo tudi vsako spodbujanje gospodarstva preko socialnega sektorja, metanje denarja v prazno.

 

Pa ga mamo. Za vlado brezplačen nasvet, za Emirja nov tekst, za fene in mene pa ipak malo cinizma.   

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Izgubljeni cinizem”

  1. Emir komentira:

    Hvala za tekst, morda bi vendarle veljalo razmisliti o “socialnem” evru, če ne se nam slaba piše!. Včeraj za poplave, danes za ssocialne storitve in inv esticije. Virantov plačni sistem je obupen poskus mladega in dinamičnega ministra, da nekje pusti nsvoj pečat! Na drugi strani pa nesposobnih in strokovno podhranjenih sindikatov, ki posledice svojih izračunov čutijo pač iz praznih-lačnih želodcev. No drugo leto je po podatkih Evropske komisije vsekakor pričakovati umiritev gospodarske rasti in s tem verjetno delno stagnacijo investicij v socialni sektor, predvsem za osebe zasebnega prava z podeljenimi koncesijami.! No nekaj podobnega kot je socialni evro, se izvaja že sedaj, tako imenovani 0.5% prostovoljni odtegljaj na dohodnini. Kar se pa tiče kitajcev, pripeljimo raje najmlajšo populacijo Evrope albance so mnogo bliže in so enako pridni. LP Emir.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !